Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

ΑΡΧΙΣΕ Η ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΣΟΥΛΤΑΝΙΝΑΣ


Αναφέρθηκα σε προηγούμενο σημείωμα για το τέλος της εποχής των βερύκοκων, όπως το πληροφορήθηκα από πρώτο χέρι σήμερα στη λαϊκή της Καλλιδρομίου αλλά δεν μπορώ να μην αναφερθώ και σε ένα άλλο σπουδαίο γεγονός: την αρχή της εποχής της μοναδικής σταφίδας σουλτανίνας στους πάγκους της λαϊκής και φυσικά σε όλη την αγορά.

Όπως λοιπόν με πληροφόρησε ο παραγωγός Σπύρος Παπανικολάου από το Κιάτο, σήμερα ήταν η πρώτη ημέρα που έφερε σταφίδα από το αμπέλι του στη λαϊκή  και έτσι αρχίζει μια περίοδος, ως το Νοέμβρη σχεδόν που θα είναι φρέσκος αυτός ο ευλογημένος καρπός της ελληνικής γης και όπως είδα από τις τιμές, προσιτός για όλους. Ήδη η τιμή του σήμερα γύρω στις 1 το μεσημέρι ήταν 1.50 ευρώ και σίγουρα αργότερα θα έπεφτε παρακάτω.

Η ποιότητά της φετινής σταφίδας όπως μου είπε ο Σπύρος, παρά το γεγονός ότι τα αμπέλια ταλαιπωρήθηκαν πολύ από τον διαρκή καύσωνα είναι αρκετά και τούτο το διαπίστωσα και ίδιος δοκιμάζοντας μερικές ρόγες από τον πάγκο του. Η πληροφορία αυτή όμως έκρυβε και μια άλλη είδηση την οποία αγνοούμε παντελώς αφού η σχέση μας με τη φύση και τις πραγματικές της διαστάσεις έχει χαθεί. Ότι δηλαδή από τις αρχές του Ιουλίου το χώμα της ελληνικής γης είναι πυρωμένο από τον ήλιο και τούτο αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για κάθε καλλιέργεια και φυσικά ζημιώνει πάρα πολύ τους παραγωγούς και έχει και συνέπειες στην τιμή για την οποία μπορεί να γκρινιάζουμε αλλά δεν ξέρουμε τι έχει πραγματικά γίνει στο χωράφι και κατά πόσο ο κόπος του καλλιεργητή ανταμείβεται στον πάγκο της λαϊκής.
Α, να μη ξεχάσω. Αναφέρθηκα το πρωί σε άλλο σημείωμα για την εποχή των καρπουζιών, δηλαδή τον Ιούλιο και παρατήρησα σήμερα πως τούτο το υπέροχο φρούτο που μου αρέσει πολύ, διατηρεί ακόμη την τιμή του ψηλά και δεν έχει πέσει ακόμα κάτω από τα 0.39 ευρώ, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις που όπως καταλαβαίνετε, κρύβουν στο εσωτερικό τους εκπλήξεις. Σίγουρα θα υπάρχει κάποιος λόγος αλλά συμπαθάτε με, δεν το έψαξα σήμερα και υπόσχομαι πως θα το κάνω με την πρώτη ευκαιρία σαν ξαναπάω στη λαϊκή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου