Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012

ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ


Λέγεται, και πολλοί το πιστεύουν πως η Ομόνοια και η περιοχή της είναι άβατη για πολλούς Αθηναίους και τούτο πηγάζει μεν από την προπαγάνδα αλλά και από την αδήριτη αλήθεια δυστυχώς, ότι η καρδιά της Αθήνας, η πλατεία των Συνελλήνων, έχει υποβαθμιστεί. Από τι και πως είναι ένα θέμα που δεν είναι του παρόντος να το κουβεντιάσουμε. Όλοι όμως νομίζω πως καταλαβαίνουν ορισμένα πράγματα και κάθε ένας παίρνει θέση απενάντί τους.

Το ζήτημα είναι ότι αυτή η πολύπαθη πλατεία, αλλάζει διαρκώς και δυστυχώς προς το χειρότερο. Πολλά δε από τα στοιχεία που την χαρακτήριζαν, χάνονται ή αντικαθίστανται με άλλα, τα οποία βεβαίως στο μέλλον και αυτά θα αποτελέσουν με τη σειρά τους εμβληματικά του χώρου και σίγουρα θα γραφτούν και γι αυτά κάποια ανάλογα κείμενα.
Επί του προκειμένου, πολλοί θα γνωρίζουν πως και οι φοίνικες της πλατείας οι οποίοι αποτελούσαν πάντοτε ένα από τα χαρακτηριστικά στοιχεία της, αφού τους έβγαλαν από τη θέση τους για να γίνουν τα έργα του μετρό που της έδωσαν και τη χαριστική βολή ως προς το ρόλο της και έδιωξαν τον κόσμο που ανέκαθεν εμπορεύονταν και πραγματεύονταν γύρω της, τους ξαναφύτεψαν σε σημεία που πολύ φοβάμαι πως οι ρίζες τους στερούνται ικανού χώρου για να απλωθούν και να στηρίξουν τη ζωή του δέντρου τέτοιου μάλιστα μεγέθους.

Δεν έφτανε όμως αυτό για τα συμπαθή φυτά. Ήρθε και η αρρώστεια και τα ξεκλήρισε σε όλη την Αθήνα.Το ίδιο έγινε και στην Ομόνοια καθώς ένας φοίνικας προς την πλευρά του «ΝΕΟΝ» καθώς και ένας άλλος προς την Πειραιώς, προσβλήθηκαν και δεν κατάφεραν οι γεωπόνοι του Δήμου να τους σώσουν. Για να μην μείνουν λοιπόν οι φοίνικες ένα ξερό κουφάρι μέσα στην πλατεία τους έκοψαν την προπερασμένη εβδομάδα και άφησαν ένα κούτσουρο, όπως βλέπετε στην πρώτη φωτογραφία και στο οποίο, όποιος ήθελε κάθονταν ή τοποθετούσε κάτι επάνω του.
 
Να όμως που δεν έμελε να κρατήσει πολύ αυτή η κατάσταση με το κούτσουρο στην πλατεία και προχθές μόλις, έφτασε ένα συνεργείο του Δήμου, το ξερίζωσε, έσκαψε όσο του επέτρεπε το τσιμέντο και στη θέση του φοίνικα φύτεψε, όπως βλέπετε στη δεύτερη φωτογραφία ένα πλάτανο! Το γεγονός μάλλον πέρασε απαρατήρητο από την πλειονότητα των Αθηναίων των οποίων οι απόγονοι θα απολαμβάνουν κάποτε τη δροσιά του πλατάνου και θα λένε ιστορίες για την πόλη τους κάτω από τον ίσκιο του όπως σε άλλες, πλέον ευνομούμενες πόλεις του κόσμου και θα μακαρίζουν τον δήμαρχο που τον φύτεψε…
Αθήνα, 02 12 2012

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου