Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

ΕΝΑ ΣΑΛΕΠΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΡΥΑ ΠΡΩΪΝΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Τι μπορεί να συνδέει τα χιονισμένα βουνά με τα κρύα πρωϊνά στους δρόμους της Αθήνας; Πολλά, αλλά εκείνο που κυριαρχεί στην παραδοσιακή καθημερινότητα του χειμώνα είναι το καλό ζεστό σαλέπι που ορισμένοι πωλητές ακόμα πουλάνε στο κέντρο της Αθήνας, όπως ο καλός φίλος Βασίλης Καραγεώργος, που οι ρίζες του κρατάνε από το Αρματολικό Τρικάλων, ένα χωριό πάνω από τον  Αχελώο στα Τζουμέρκα και γνωρίζει πολύ καλά τι είναι αυτό που πουλάει, γιατί το σαλέπι είναι ένα δώρο - βάλσαμο της Πίνδου στους ανθρώπους.
Ο Βασίλης έμαθε την τέχνη του σαλεπιού από τους πολύ γνωστούς για την προηγούμενη γενιά και εμβληματικές φυσιογνωμίες για την πόλη, μπάρμπα Βασίλη ο οποίος πούλαγε σαλέπι στην Ομόνοια, μπροστά ακριβώς από την πόρτα του ξενοδοχείου «Μπάγκειον» όταν αυτό βεβαίως λειτουργούσε, και τον Κώστα Κάκια από το Γαρδίκι Τρικάλων που ξεχώριζε στους δρόμους της Αθήνας αφού αυτός κουβαλούσε το μπρίκι στην πλάτη του. Απ’ αυτόν μάλιστα όταν αποσύρθηκε, Ο Βασίλης  πήρε και τα σύνεργα, αλλά τα ανανέωσε και τα επισκεύασε με πιο σύγχρονα υλικά για να μπορεί να φτιάχνει καλύτερο σαλέπι.  

Με τον καινούργιο λοιπόν μπρίκι (έτσι λένε τη συσκευή που βράζει το σαλέπι) ο Βασίλης, τις χειμωνιάτικες ημέρες περνάει πρωί - πρωί από ορισμένα σημεία που έχει πελάτες και κατόπιν στέκεται στη γωνία Ερμού και Καπνικαρέας και μέχρι το μεσημέρι διαθέτει το καλύτερο σαλέπι στην πόλη. Λέω το καλύτερο γιατί πρώτα - πρώτα ελέγχει από πού το προμηθεύεται και για τούτο, φυσικά και προτιμά αυτό που μαζεύουν γνωστοί του άνθρωποι στην πατρίδα του και οι οποίοι φέρουν και την ευθύνη για την ποιότητά του. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνει ο Βασίλης ο οποίος στο πολύ όμορφο ανοξείδωτο μπακιρένιο μπρίκι (πέντε διαφορετικοί τεχνίτες ασχολήθηκαν να φτιάξουν πάνω σε δικό του σχέδιο) το διατηρεί ζεστό μέχρι να εξαντληθεί και το τελευταίο ποτηράκι από αυτό που έχει βράσει.
Όποιος προλάβει λοιπόν, μπορεί να απολαύσει ένα ζεστό ποτηράκι σαλέπι για τις ιδιότητες του οποίου ο Βασίλης δίνει και ένα χαρτάκι και όποιος το διαβάσει, θα διαπιστώσει πως αληθινά πρόκειται για βάλσαμο για πολλές παθήσεις και βεβαίως διαθέτει και αφροδιασιακές ιδιότητες. Κι ακόμη, όποιος θέλει να φτιάξει σαλέπι στο σπίτι του, ο Βασίλης έχει φροντίσει να το διαθέτει σε φακελάκια και με τις οδηγίες που δίνει εγγυάται ένα καλό αποτέλεσμα…

ΑΘΗΝΑ, 14122012
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου